Kort och gott kan man säga att det inte är värt idag med sparkonton som inte på något sätt har någon insättningsgaranti. Man kan tänka i de banorna när man ser att det är 6,5 procent ränta som är rörlig, och att det i allas öron låter helt fantastiskt jämfört med vad de olika storbankerna har – nämligen låga sparräntor. Det man brukar säga då är att när det smakar som mest kostar det också en del. De konton som idag har marknadens högsta räntor saknar ofta en insättningsgaranti och det innebär att du som kund kan riskera att förlora exakt alla dina pengar.
Det är just detta som är problematiken i det hela, då väldigt många tror att man aldrig kan förlora något. Olika banker, värdepappersbolag samt kreditmarknadsföretag har oftast tillstånd av bland annat Finansinspektionen att de kan ta emot pengar från en kund. När dessa företag gör det, omfattas man som kund automatisk av insättningsgarantin.
Idag kan man säga att det finns många företag som har det här tillståndet om att de får ta emot pengar från kunder men som därmed inte omfattas av den omtalade insättningsgarantin som är statlig. Därför är det rätt klokt som många andra personer som sparar sina pengar gör, att alltid lägga in dem på ett företag som har statlig insättningsgaranti. Det innebär att går företaget i konkurs, måste staten betala tillbaka alla dina pengar till dig igen.
Finansinspektionen har riktat skarp kritik mot de inlåningsföretag som erbjuder konton med räntor som är höga, men som i sin tur saknar insättningsgaranti. De företag som erbjuder sina kunder höga räntor tvingas att ta väldigt stora risker i sitt företag för att kunna överleva. Ett företag vid namn Fundior, erbjöd sina kunder en ränta på 10 procent. Företaget är nu under företagskonstruktion, och hamnade därmed på obestånd. Det är än idag oklart om kunderna får sina pengar tillbaka och vad som kommer hända med bolaget. Men dessa händelser slutar sällan lyckligt. Småspararna är lågt prioriterade av kursförvaltaren. Denna kommer i första hand att försöka betala fakturer till företag som inte fått betalt. Det är först när alla skulder är betalda som småspararna kan få sina pengar tillbaka.
Det är inte vanligt längre att låna pengar på banken för att sätta in på ett sparkonto med hög ränta. Men innan Fundior sattes i företagskonstruktion var detta vanligt. Man betalade 5 procent ränta till banken men fick 10 procent sparränta på sina pengar. De gjorde att man tjänade 5 procent av kapitalet varje år. Men istället för att tjäna pengar på detta blev istället många människor av med sina pengar. De är ännu värre för de som var belånade men inte hade några pengar kvar. Detta skall man akta sig för.