supergott bröd

Ingredienser 8st:
1 kg vetemjöl
5 dl vatten
1 dl mjölk 
1 tsk socker
1 tsk salt
50g blå jäst
 
Mjölk till pensling
Vallmofrön
Sesamfrön
 
Värm upp vatten och mjölk i en kastrull så det blir fingervarmt.
Blanda vätskan tillsammans med jästen i en stor bunke och vispa noga.
Tillsätt socker och salt, vispa. Lägg i mjölet lite åt gången och knåda allt tillsammans tills du får en smidig deg.
Låt degen jäsa under en bakhandduk på ett varmt ställe i 30 minuter.
Sätt på ugnen på 275grader.
Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och forma bröden i dom formerna som du vill ha dom.
Jag gjorde som på bilden nedan och tog en smörkniv och gjorde lite mönster ytligt på brödet (man ska inte skära igenom hela brödet), och så tog jag fingertopparna och gjorde gropar.
Täck över plåtarna med en bakhandduk och låt dom jäsa i 20minuter till.
Pensla bröden med lite mjölk och strö över lite vallmofrön och sesamfrön (kan uteslutas).

Låt bröden vara inne i ungen i mitten tills dom får en fin brun färg, ca 7minuter beroende på ugn