Våldtäkt – I de flesta fall får offret skylla sig själv
Våldtäkter är ofta offrets eget fel. Offret har klätt sig utmanande, befunnit sig på fel plats, flörtat med förövaren, druckit för mycket, inte sagt nej etc. Många gånger har den som blivit våldtagen försatt sig i en situation där de får skylla sig själv. Långt ifrån alla våldtäkter får en fällande dom, men vad spelar det för roll när det är offrets eget fel?
Det är så Sveriges rättssystem ser på våldtäktsoffer, att den som blivit utsatt får skylla sig själv. Med få uppklarade anmälningar och korta fängelsestraff hånar man offren och deras anhöriga. I Sverige idag får du ett längre och hårdare straff om du skjuter en varg än om du våldtar och misshandlar någon.
I en rättegång är det inte ovanligt att höra liknande frågor som: ”Hur många sexualpartners har du haft?”, ”vad hade du på dig?”, ”varför skrek du inte?”, ”hur mycket drack du?”, ”var du tydlig med att du inte ville?”. Att ifrågasätta offrets trovärdighet är en självklarhet men ovan frågor är inte alls relevanta. Ändå förekommer frågorna eller liknande frågor i en stor del av våldtäktsrättegångar.
Med 30 000 våldtäkter årligen varav 4 000 polisanmäls skulle man kunna tro att många fall går till domstol. Men så är det inte. Det är tyvärr så att de flesta fall gallras bort på vägen. Antalet dömda för våldtäkt ligger på 2-300 om året. Så har det varit under lång tid trots att antalet anmälningar har ökat markant.
I trygga Sverige ska en inte behöva vara rädd för att gå utomhus. Hårdare straff för sexualbrott, mindre daltande med dömda fångar och mer resurser till att klara upp sexualbrott. Solklara fall av våldtäkter klaras inte upp på grund av Sveriges skämt till rättssystem. Ofta får gärningsmannen böter som straff och klarar sig från fängelse. Är det rätt med böter vid en våldtäkt? Gärningsmannen har satt djupa spår som kommer följa offret hela livet.
Taget ur brottsbalken 1962:700:
Mord – Lägst 10 år, högst 18 år (Livstid) i fängelse
Dråp – Lägst 6 år, högst 10 år i fängelse
Grov misshandel – Högst 2 år, ringa misshandel – böter alternativt fängelse upp till 6 mån
Frihetsberöva en människa/hålla inspärrad – Lägst 1 år, högst 10 år i fängelse
Grov våldtäkt – Lägst 2 år, högst 6 år i fängelse
Sexuellt tvång – Högst 2 år i fängelse
Våldtäkt mot barn (under 15 år) – Lägst 2 år, högst 6 år i fängelse
Ingå nytt äktenskap om du redan är gift – Böter eller fängelse upp till 2 år
Stöld – Böter eller fängelse upp till 2 år
Ringa förskingring – Böter eller fängelse upp till max 6 mån
Skadegörelse – Böter eller fängelse upp till max 6 mån
Fakta
- 18 100 sexualbrott polisanmäldes (2015)
- 1 160 lagföringsbeslut fattades gällande sexualbrott (2015)
- 97 procent av dem som misstänks för sexualbrott är män (2015)
- 15 procent av sexualbrotten sker i offrets eller gärningspersonens hem (2014)
- 14 procent = personuppklaringsprocenten² för våldtäkt (2015)