5 fördelar med grönt kaffe

Vad är fördelarna med Grönt Kaffe?

Det har talats mycket om grönt kaffe men vad är det och vad är egentligen fördelarna med det? Medan traditionellt svart kaffe är tillverkat av rostade kaffebönor, tillverkas gröna kaffedrycker med hjälp av orostade, eller ”gröna”, kaffebönor. Extrakt från gröna kaffebönor, green coffee beans, har visat många hälsofördelar i vetenskapliga studier. De viktigaste komponenterna hos grönt kaffe som står för dessa fördelar tycks vara koffein och klorogensyra, en typ av antioxidant, även om vissa effekter påverkas av andra faktorer än dessa två.

Potentiell viktminskning

På internet går det att läsa om flera som upplevt en ökad viktminskning men stämmer det? Enligt en studie som publicerades i mars 2006 i ”BMC Complementary and Alternative Medicine” så reducerade ett dagligt tillskott av ett extrakt som framställts från gröna kaffebönor både kroppsfettet och kroppsvikten hos möss, liksom fettkompositionen i levern. Effekten var likartad hos möss som fick klorogensyra och koffein separerat, vilket tyder på att dessa är de föreningar som är orsaken till effekten. Klorogensyran som finns i grönt kaffe kan brytas ned och absorberas av människor, vilket innebär en liknande effekt av extraktet.

Minskning av högt blodtryck

Förutom dess effekter på främjandet av viktminskning kan klorogensyran i grönt kaffe sänka blodtrycket. Enligt en studie som publicerades i 2006 i ”Clinical and Experimental Hypertension” visade patienter som kompletterat med 140 milligram av extrakt av gröna kaffebönor per dag reducerat blodtryck under hela studien. Inga biverkningar har rapporterats, vilket tyder på att grönt kaffe är ett säkert sätt att bidra till att minska högt blodtryck.

Bättre humör och kognitiv förmåga

Koffeinet som finns i grönt kaffe har en positiv effekt på humöret och hjärnans aktivitet. Enligt en undersökning som publicerades i februari 2008 i ”Nutrition Bulletin” visades det att flera studier har bekräftat att koffein kan förbättra reaktionstid, vaksamhet, minne, uppmärksamhet, fokus, utmattningshållfasthet och andra faktorer av kognitiv förmåga. Undersökarna fann att det optimala intaget av råkaffe var mellan 38 till 400 milligram per dag, eller mellan ungefär 1/3 kopp till fyra koppar bryggt kaffe.

Fördelar med antioxidanter

Gröna kaffebönor och deras bevisade produkter innehåller flera antioxidanter, som är föreningar som minskar effekterna av cellskadliga fria radikaler i kroppen. Denna förebyggande funktion håller dig friskare genom att minska omfattningen av skador och stress dina celler kan ta. Enligt en studie som publicerades i juli 2004 i ”Journal of Agricultural and Food Chemistry” kan antioxidanten klorogensyra som finns i gröna kaffebönor förhindra spridningen av fyra typer av cancerceller, vilket väcker förslag om att grönt kaffe kan vara användbart för att förhindra vissa typer av cancer.

Slutsats

De centrala komponenter hos grönt kaffe som ger dem dess extra fördelar är koffein och klorogensyra, men även andra komponenter kan ge fördelar. Klorogensyran och koffeinet kan bidra till ökad viktminskning. Förutom det kan klorogensyran också sänka blodtrycket. Koffeinet som finns i grönt kaffe har en gynnsam effekt på både humör och hjärnaktivitet och kan till och med bidra till bättre kognitiv förmåga. Sist men inte minst kan antioxidanten klorogensyra förhindra spridningen av cancerceller.

På weightworld.se hittar du allt du behöver för vikten och hälsan, oavsett om du vill gå ner i vikt, bygga muskler eller bara få motivationen och verktygen för att leva ett mer hälsosamt liv så finner du allt du kan tänkas behöva på weightworld.se