Fri värdering när du ska sälja e-handelsföretag

Går du i tankarna att sälja ditt e-handelsföretag?

Vill du veta vad företaget är värt för att sen kunna ta ställning kan ni ta del av vårt erbjudande.

Om er e-handel omsätter minst 10 Mkr eller kommer göra det under året kan vi erbjuda en fri värdering av företaget.

Vi går igenom ekonomin, segment, målgrupp med mera och ger er en indikation på vad bolaget kan säljas för.

Vi ger er också åtgärdspunkter på hur ni kan förbättra företagets situation inför en försäljning.

Ni kan därmed öka chanserna att sälja företaget och få bra betalt.

Läs mer och kontakta oss på www.iamgrowth.se

Tips på vägen när du ska sälja e-handel

Om du funderar på att sälja din e-handel kan du först försöka säkerställa följande punkter:

Ordning och reda

Har företaget dokumenterat alla processer och avtal? Har ni en tydlig dokumentation för hur man hanterar e-handelsplattformen?

Om företaget har tydlig struktur och ordning kommer det åka chanserna att en köpare vågar sig in i verksamheten. Under företagsbesiktningen (Due Diligence) kommer ert företag behöva redovisa alla avtal och hur verksamheten är uppbyggd. Med dokumentation och struktur ökar chanserna till en genomförd företagsförsäljning.

Öka lönsamheten

Skär ned på kostnader som sticker i väg och se till att vinsten blir så hög som möjligt. Om ni länge funderat på att omförhandla priserna för er checkoutlösning är det läge att göra det innan ni börja sälja företaget. 0,5% lägre kostnader på omsättningen innebär i princip 0,5% högre vinst. Något som driver värdet på bolaget.

Ranka högt på Google

Trafik till webbsidan kostar pengar. Rätt trafik kostar ännu mer pengar och köpande kunder är de dyraste. Annonsering är ofta en stor kostnad för många e-handlare. Du kan i många fall räkna med 5-20% av omsättningen i annonskostnader.

Lyckas ni ranka högt på Google med hjälp av sökmotoroptimering är det ett bra sätt att kunna minska annonskostnaderna. Ni kommer samtidigt tjäna mer pengar eftersom er ad spend går ner.

Alternativet är att ni bibehåller ad spend och därmed växer, eftersom ni både får organisk och köpt trafik till webbsidan.

 

Minimera ert lager

Lager är en fråga som alltid gör livet komplicerat, framför allt när du ska sälja ditt företag. Ett företag som vill tjäna sina kunder snabbt behöver i många fall satsa mycket pengar på att ha ett stort lager. Samtidigt innebär det att ni binder kapital.

När du säljer ett företag vill du ha så låg kapitalbindning som möjligt, gärna så litet lager som möjligt. Eftersom det minskar pengarna som behövs för att driva verksamheten.

En e-handel som omsätter 20Mkr och tjänar 2Mkr som har ett lager värt 5Mkr får en klart lägre köpeskilling än den e-handel som har samma siffror men endast 1Mkr i lager. Förutsatt att allt annat är lika.

Ha ett par år på nacken

Det är enormt svårt att sälja en e-handel med kort historik. Även om bolaget haft ett superbra år, men det är ert första år, är rådet generellt att vänta med att sälja företaget.

Om ni driver verksamheten under 3 till 5 år och redovisar starka siffror och tillväxt kommer det vara mycket lättare att övertyga köpare att betala bra för ert bolag. Många erfarna köpare har sett produkter som skjutit i höjden och sålt enormt bra i ett år eller två för att sen försvinna helt och hållet.

Stabil historik är alltid en värdedrivande faktor, ha det i åtanke.

Företagstidning
Logo