Förpackningsmaskiner – Att bygga en effektiv förpackningslina

En väl fungerande förpackningslina ska klara av att utföra sitt arbete i en jämn, hög fart och ha minimalt med driftstopp. För att uppnå detta är det viktigt inte bara att varje maskin i linan fungerar väl utan också att linan i sin helhet är kalibrerad och fungerar tillsammans.

En dåligt kalibrerad lina kan resultera i backlog och produktionsstopp. Men hur ska man göra för att undvika detta och få en förpackningslina som opererar med högsta möjliga effektivitet? Nedan följer några punkter som alla hjälper dig.

  • Få inte slut på material

    Man måste hålla god kontakt med sina leverantörer för att se till att man inte får slut på förbrukningsmaterial då även den mest effektiva förpackningslina är obrukbar om man får slut på kartong, plastfilm eller lim. För vissa företag är det lätt att planera volymer då de endast varierar efter säsong på ett förutsägbart sätt. Detta är fallet för många företag inom livsmedelsindustrin. Andra företag har det svårare och kan få stora spikar och svängningar i sina volymer. Det är viktigt att man inte glömmer att hålla en nära kommunikation med alla sina leverantörer för att informera dem i så god tid som möjligt.

  • Stora magasin

    När en maskin behöver fyllas på med lim eller förpackningsmaterial kan detta sakta ned eller till och med stoppa hela produktionslinan. En arbetare måste sedan lägga tid på att fylla på maskinen. Detta bör minimeras i högsta möjliga grad genom att utrusta maskinerna med så stora magasin som möjligt. De extra pengar som det kostar när man installerar maskinen betalar snabbt igen sig igenom att linan kan köras med full effektivitet under längre perioder. Om möjligt bör man också bygga in möjligheter till backup i sin lina. Detta kan vara två förpackningsmaskiner som arbetar parallellt så att den ena kan fortsätta köra när den andra står still. Det kan också innebära möjligheten att utföra vissa moment manuellt i fall en maskin står still.

  • Planera linan efter hastighet

    Alla moment i en förpackningslina tar olika lång tid för att undvika flaskhalsar bör man placera de moment som tar mest tid så långt ner i linan som möjligt.

  • Felhantering

    När fel i förpackning och märkning av produkter uppstår bör man ha en station för felhantering som enheterna kan skickas till för att undvika att ett temporärt fel stoppar hela produktionen. De felaktiga enheterna kan sedan manuellt åtgärdas av en arbetare och skickas tillbaka på linan om möjligt eller kasseras om inte.

  • Expansionsmöjligheter

    Beroende på vilka planer företaget har för tillväxt bör man se till att det finns möjligheter att utöka sin förpackningslinas kapacitet. Hoppas man kunna växa rejält inom de närmsta åren bör man investera i en viss överkapacitet redan från början.

  • Rätt leverantör

    Oavsett om man ska bygga en hel förpackningslina från scratch eller endast ska inhandla en enstaka maskin bör man leta efter en leverantör med sto kunskap som kan utföra både installation, programmering och service på ett proffsigt sätt. Ett exempel på en sådan leverantör som även kan leverera förpackningsmaterial är Inplastic Scandinavia AB.

Olika typer av förpackningsmaskiner

I en produktionslina finns en rad olika maskiner. Somliga har breda användningsområden medan andra är specialdesignade för en specifik bransch. Bland dessa finner man påsmaskiner som är ämnade för att packa livsmedel, skruvar, flytande produkter och mycket annat som packas i påsar. Vinkelsvetsar är till för att krympa en plastfilm runt en produkt. Detta är mycket vanligt till exempel för frysta livsmedel.

Utöver dessa finns det en rad olika varianter av maskiner för vikning och resning av kartonger, limmning och packning av färdiga förpackningar på pall eller i låda. Ingen förpackningslina är den andra lik och ibland behöver man utveckla egna speciallösningar.

Slutsats

Att ha en komplett strategi för installation, drift, underhållning och expansion av ens förpackningslina är vitalt för alla företag som arbetar inom produktion riktad mot konsumenter. Målet är att förpackningen aldrig ska bli en flaskhals som hindrar dina produkter från att så snabbt som möjligt nå ut till dina kunder.

För dig som vill läsa mer om förpackningar och förpackningslogistik finns det två hemsidor för stora branschtidningar som kan vara en bra startpunkt:

  • Nord Emballage
  • PackNews

För forskning i ämnet kan du också besöka Lunds universitets hemsida för ämnet förpackningslogistik.

Företagstidning
Logo