Ingredienser
- 75 g smör eller margarin
- 3 dl mjölk
- 4 1/2 dl vetemjöl
- 3 dl socker
- 2 msk kakao
- 1 msk vaniljsocker
- 1 msk bakpulver
- smör/margarin och riven kokos till formen
Fyllning
- 1 pkt vaniljvisp (à 2,5 dl)
- 1 1/2 msk maizena majsstärkelse
- 2 dl körsbärssylt
Garnering
- 100 g vit blockchoklad
- 100 g mörk blockchoklad
- 2 dl mellan- eller vispgrädde
Så här gör du
- Sätt ugnen på 200°C.
- Smält matfettet och tillsätt mjölken. Koka upp och låt svalna. Blanda vetemjöl, socker, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner vätskan i mjölblandningen.
- Häll smeten i en väl smord och kokosbeströdd form som rymmer ca 1 1/2 liter och är ca 20 cm i diameter (för 10 bitar).
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt kakan svalna innan den stjälps upp. Dela den kalla kakan i 3 bottnar.
- Fyllning: Blanda vaniljvisp och maizena i en kastrull. Koka upp blandningen under omrörning tills den tjocknar. Kyl vaniljkrämen, rör om tills den svalnat.
- Bre först sylt och sedan vaniljkräm på 2 av bottnarna. Lägg samman tårtan. Så här långt kan tårtan förberedas, t o m frysas.
- Smält varje chokladsort för sig och häll ut dem på var sitt bakplåtspapper. Låt chokladen stelna, men inte bli stenhård.
- Vispa grädden och bre den ovanpå och runt tårtans kanter. Hyvla chokladen med osthyvel och strö chokladspånen över tårtan