Vilken form av zinktillskott är bäst?
Zink är ett viktigt mineral som de flesta inte får i sig nog genom den vanliga kosten. Att ta ett bra zinktillskott är ett bra sätt att förhindra det tillstånd som kallas för zinkbrist. Zinkrist som inte behandlas kan leda till en mängd olika symtom, som försämrad sårläkning, håravfall, diarré och hudskador. Om du inte får i dig tillräckligt med zink genom kosten så löses det problemet enkelt med hjälp av ett zinktillskott, som till exempel zinktabletter. Eftersom kroppen inte kan producera zink på egen hand är det viktigt att ta zinktillskott om man har zinkbrist.
Vilka ämnen innehåller zink naturligt?
Zink är ett mineral som kallas för spårämne och finns i små mängder i de flesta livsmedel. Mat som innehåller en hög halt av zink är skaldjur, rött kött, fullkorn och öljäst. Om du inte kan upprätthålla en bra balanserad kost med dessa ämnen är det viktigt att ta ett zinktillskott för att undvika zinkbrist och upprätthålla en god hälsa.
Om du redan tar ett multivitamintillskott dagligen kan det vara onödigt för dig att också ta ett zinktillskott. Detta eftersom många multivitamintillskott även innehåller zink. För mycket zink kan till och med vara skadligt för kroppen.
Olika typer av zinktillskott
Det finns olika typer av zinktillskott och vissa är bättre än andra. Jag kommer här nedan gå igenom de vanligaste formerna.
Bra former av zink
- Zinkglukonat
- Zinkcitrat
- Zinkacetat
- Zinkpikolinat
- Topisk zink (används vid hudåkommor och munsår)
- Zinkoxid (används bl.a. i solskyddkräm)
Sämre former av zink
- Zinksulfat (orsakar magbesvär)
- Aminosyrakelater av zink (onödigt dyrt)
Vilka bieffekter kan man få av zinktillskott?
Vilken typ av zinktillskott du ska använda beror till störst del vad du ska använda det för. Din läkare är den som bäst kan hjälpa dig med detta, eftersom det finns allvarliga biverkningar som orsakas av överdriven konsumtion av zink. Några av dessa biverkningar är:
- Buksmärtor
- Illamående
- Feber
- Hosta
- Diarré
- Trötthet och dåsighet
- Kräkningar
- Rastlöshet
Om man får i sig mer än 100mg zink per dag kan man uppleva ännu värre problem som anemi, hjärtproblem, försämrat immunförsvar och försämrade kolesterolvärden. En annan bieffekt är magbesvär som man kan få om man inte intar tillskottet tillsammans med mat.
Människor som har visas sjukdomar bör rådfråga sin läkare om man tror att man har zinkbrist innan man tar ett zinktillskott. Många vet inte om vikten av zink och inte ens att zink finns i kroppen. Zink absorberas bäst när det intas tillsammans med den vanliga födan. Och var noga med att hålla dig inom det rekommenderade dagliga dosen. För mycket zink kan vara minst lika farligt som för lite.
Magproblem på grund av zinkbrist
Zink arbetar tillsammans med proteiner i nästan alla kroppens organ och bidrar med nästan 100 olika enzymer. En av de viktigaste processerna dessa enzymer påverkar är matsmältningen. Zink fungerar som en faktor i mängd olika processer i mag- och tarmkanalen. Detta innebär att vid zinkbrist får kroppen svårt att smälta maten och svårt att ta upp de näringsämnen som finns i maten vilket kan leda till brista på andra vitaminer och mineraler. Det är lätt att förväxla symtomen vid zinkbrist som illamående, kräkningar eller diarré för till exempel glutenintolerans. Istället kanske man ska tänka på att lägga till några zinkrika livsmedel till sin kost, som skaldjur och mejeriprodukter.