chokladtårta

Ingredienser

 10 bitar

  • 75 g smör eller margarin
  • 3 dl mjölk
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 3 dl socker
  • 2 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk bakpulver
  • smör/margarin och riven kokos till formen

Fyllning

  • 1 pkt vaniljvisp (à 2,5 dl)
  • 1 1/2 msk maizena majsstärkelse
  • 2 dl körsbärssylt

Garnering

  • 100 g vit blockchoklad
  • 100 g mörk blockchoklad
  • 2 dl mellan- eller vispgrädde

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Koka upp och låt svalna. Blanda vetemjöl, socker, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner vätskan i mjölblandningen.
  3. Häll smeten i en väl smord och kokosbeströdd form som rymmer ca 1 1/2 liter och är ca 20 cm i diameter (för 10 bitar).
  4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt kakan svalna innan den stjälps upp. Dela den kalla kakan i 3 bottnar.
  5. Fyllning: Blanda vaniljvisp och maizena i en kastrull. Koka upp blandningen under omrörning tills den tjocknar. Kyl vaniljkrämen, rör om tills den svalnat.
  6. Bre först sylt och sedan vaniljkräm på 2 av bottnarna. Lägg samman tårtan. Så här långt kan tårtan förberedas, t o m frysas.
  7. Smält varje chokladsort för sig och häll ut dem på var sitt bakplåtspapper. Låt chokladen stelna, men inte bli stenhård.
  8. Vispa grädden och bre den ovanpå och runt tårtans kanter. Hyvla chokladen med osthyvel och strö chokladspånen över tårtan